Lukrowane oponki

0 (0 ocen)

  • 45 min

przepis ze starego zeszytu mojej mamy :)w oryginale jest zwykły serek homo - ja użyłam serka jabłko-cynamon :)

  • 45 min

Składniki:

  • 60g masła (ok.1/4 kostki)
    500g mąki (ok.3 szklanki) + mąka do podsypania ciasta
    1 bardzo płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    200g serka homo - może być naturalny - ja użyłam smakowego
    2 żółtka
    1 łyżeczka śmietany

Lukrowane oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oponki2 1. Margarynę siekamy, mąkę przesiewamy.

    Wszystkie składniki kładziemy na stolnicy - mieszamy i zagniatamy ciasto.

    Ciasto dzielimy na porcję i rozwałkowujemy na trochę grubsze niż do makaronu.

    Wycinamy wzorki - standardowo koła z dziurką w środku - lub kształty ciasteczek.

    Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby oponki były całe zakryte. Smażymy z dwóch stron na lekko rumiano.

    Można posypać zwykłym cukrem pudrem lub polać polewą :)
  • oponki3 2. Polewy:

    różowa: cukier puder 5 łyżek + syrop malinowy 80ml

    ciemna: puder 5łyżek + kakao 1 łyżeczka + odrobina wody

    wszystkie składniki dokładnie mieszamy - ja użyłam trzepaczki spiralnej

    i czekoladowa posypka cytrynowa :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy