Makaron po pekińsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne danie na spotkanie z przyjaciółmi

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu wstążki (25dkg)
    1 opakowanie mieszanki chińskiej
    3 liście kapusty pekińskiej
    1 mała czerwona papryka
    1 mała żółta papryka
    1/2 cukinii
    45dkg fileta drobiowego
    5 łyżek sosu ciemnego sojowego
    1 łyżeczka soku z limonki
    sól, pieprz

Makaron po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso myjemy i kroimy. Mieszamy w miseczce z 2 łyżkami sosu sojowego oraz sokiem z limonki. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
    2.. W woku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Na gorącą wrzucamy mięso. Obsmażamy 2 min. Dodajemy do mięsa pokrojoną w paseczki paprykę, poszatkowaną kapustę, startą cukinię oraz mieszankę chińską. Całość razem smażymy 10-15 min ( w zależności czy mieszanka była wcześniej rozmrożona czy nie). Danie doprawiamy solą, pieprzem oraz 3 łyżkami sosu sojowego.
    3.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ugotowany dodajemy do jarzyn. Mieszamy i wykładamy na talerze. Dekorujemy posiekaną natką i listkami melisy.

Porady

Danie można przyrządzić również z mięsem wieprzowym. Warzywa również są kwestią gustu można dodać w zasadzie dowolne. Ja podałam mój ulubiony zestaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy