Makaron po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso myjemy i kroimy. Mieszamy w miseczce z 2 łyżkami sosu sojowego oraz sokiem z limonki. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
2.. W woku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Na gorącą wrzucamy mięso. Obsmażamy 2 min. Dodajemy do mięsa pokrojoną w paseczki paprykę, poszatkowaną kapustę, startą cukinię oraz mieszankę chińską. Całość razem smażymy 10-15 min ( w zależności czy mieszanka była wcześniej rozmrożona czy nie). Danie doprawiamy solą, pieprzem oraz 3 łyżkami sosu sojowego.
3.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ugotowany dodajemy do jarzyn. Mieszamy i wykładamy na talerze. Dekorujemy posiekaną natką i listkami melisy.
Porady
Danie można przyrządzić również z mięsem wieprzowym. Warzywa również są kwestią gustu można dodać w zasadzie dowolne. Ja podałam mój ulubiony zestaw
Komentarze