Makaron z sardynkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Danie bardzo szybkie do zrobienia. Zawsze robię je wtedy, gdy na zrobienie obiadu mam niewiele czasu. Polecam, szczególnie na piątkowy obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag makaronu pełnoziarnistego
    opakowanie pomidorków koktailowych (50 dag)
    2 czerwone cebule
    pół słoiczka czarnych oliwek
    3 szczypty chilli
    1 cytryna
    5 łyżek oliwy z oliwek
    5 łyżek posiekanych listków bazylii
    2 puszki sardynek w zalewie pomidorowej (po 120 g)
    sól, pieprz

Makaron z sardynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebule kroimy w drobną kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Z cytryny ścieramy skórkę. Sok wyciskamy do osobnego naczynia. Sardynki lekko rozdrabniamy i podgrzewamy na patelni. Pomidorki, oliwki, cebulę, bazylię łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Dokładamy skórkę cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sardynek. Chwilę przesmażamy.Dodajemy makaron. Mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2016

Komentarze

Podobne przepisy