Makaron z sosem krewetkowo groszkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

To miał być sos frutti di mare, ale że miałam tylko krewetki postanowiłam dodać do nich (dla kontrastu) coś zielonego. Tak więc padło na zielony, mrożony groszek i wybór okazał się bardzo pyszny. Słodki groszek doskonale zgrał się z krewetkami a obowiązkowy czosnek do krewetek, postawił kropkę nad i

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g krewetek

    3/4 szklanki groszku, świeżego lub mrożonego, z puszki raczej nie polecam

    2 łyżki masła

    1 mała cebula

    2-3 ząbki czosnku

    1/2 szklanki słodkiej śmietany

    1 łyżka maki

    sól, pieprz


Makaron z sosem krewetkowo groszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i na wolnym ogniu podsmażyć poszatkowaną cebulę do miękkości, następnie dodać krewetki, zmiażdżony czosnek, posolić i popieprzyć. Smażyć ok 2-3 minuty, nie dłużej gdyż krewetki zrobią się gumowe.

    Mąkę wymieszać ze śmietaną zalać krewetki i doprowadzić do wrzenia. Podawać z gorącym makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy