Makaronowa uczta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Hartujemy i odcedzamy. Cebulę i umyte pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie . Nastepnie marchew , pietruszkę , por kroimy w paseczki i dorzucamy do pieczarek i cebuli. Wlewamy wodę do warzyw i dusimy do momentu , aż zmiękną. Na patelni z dodatkiem oliwy smażymy pokrojoną w kostkę pierś z dodatkiem przyprawy do kurczaka . Do uduszonych warzyw dodajemy usmazonego kurczaka, doprawiamy solą , pieprzem , vegetą , papryką oraz dodajemy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.Gotujemy przez 5 minut, nastepnie zagęszczamy wcześniej przygotowaną w kubeczku zaprawką , mieszamy 2 łyzki mąki , 3 łyzki wody i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. Na talerzu ukłądamy makaron , polewamy sosem , posypujemy natką pietruszki.
Porady
W czasie gdy gotujemy makaron, mozemy jednoczesnie robić sos. Sos można zawsze doprawic według uznanie bardziej pikantniej bądź łagodniej
Komentarze