Makowe zawijańce

0 (0 ocen)

  • 20 min

W okresie świąt gdy robię makowca zawsze zostaje mi trochę maku, więc staram się aby go smacznie wykorzystać robiąc świąteczne makowe zawijańce.

  • 20 min

Składniki:

  • - Opakowanie ciasta francuskiego
    - pół puszki masy makowej
    - bakalie

Makowe zawijańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do masy makowej dodajemy białko, rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańcza. (żółtko możecie wykorzystać do masy serowej, którą również można przełożyć zawijańce)
    Na płat ciasta francuskiego wykładamy masę makową. Zaczynamy zwijać od dłuższego brzegu (jak makowca lub roladę). Kroimy na ok. centymetrowe plasterki poprawiając okrągły kształt.
    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.
    Gotowe!

Porady

Te same zawijańce można zrobić przekładając ciasto francuskie masą serową podaną w moich radach do przepisu Świąteczny makowiec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy