Makowy Ananasek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ten przepis znalazłam w zeszycie mamy. Wszystkim bardzo smakował

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt z makiem:
    8 jaj
    0,5 szklanki maku
    0,5 szklanki mąki
    1 łyżka p. do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    Upiec biszkopt i przekroić na pół. (ma wyjść 2 )
    Piec 30 minut w temp.180, w tortownicy 25*36


    Biszkopt jasny:
    5 jajek
    8 łyżek mąki
    8 łyżek cukru
    1 łyżeczka p. do pieczenia
    Piec 20 minut w temp. 180. w tortownicy 25*36

    Masa Budyniowa:
    2 kostki masła
    0,40 dag cukru pudru
    2 budynie śmietankowe
    1 litr mleka
    2 cukry waniliowe

    Dodatkowo:
    1 puszka ananasów (można użyć brzoskwiń)
    2 galaretki brzoskwiniowe

Makowy ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec Biszkopty. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć dodać cukier puder i utrzeć do białości. Dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Rozpuścić 2 galaretki wg przepisu na opakowaniu.

    Przełożenie Tortu:
    1 Biszkopt z makiem
    2 masa budyniowa
    3 biszkopt jasny
    4 masa budyniowa
    5 biszkopt z makiem
    6 masa budyniowa
    7 ananasy z puszki
    8 galaretka

Komentarze

Podobne przepisy