na zimno z musem ananasowym, bez pieczenia idealny na ciepłe wiosenne dni
5 godz.
Dla 1 osoby
Składniki:
forma 28 cm
papier do pieczenia
folia spożywcza
3 galaretki krystaliczne
1 galaretka smak pomarańczowy
1 puszka ananasów w plastrach - ZALEWY NIE WYLEWAĆ !
1/2 szklanki wody
1 kg sera z wiaderka
opakowanie okrągłych biszkoptów
Sernik ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia a boki folią spożywczą. Na wyłożone dno układam biszkopty.
Połowę sera z wiaderka mieszam z 1 krystaliczną galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody. Gotowy ser wyrównać i wstawić do lodówki. Do garnka wlewam zalewę z ananasa i połowę plastrów ananasa. Miksuje. Stawiam na ogień, dolewam 1/2 szklanki wody i wsypuję galaretkę o smaku pomarańczowym. Mieszam do rozpuszczenia i zagrzania się. Odstawiam z ognia by przestygła. Przestygnięty mus wylewam delikatnie na warstwę sera i ponownie daję do lodówki do stężenia. Pozostałą połowę sera mieszam tak samo jak poprzednią z 1 krystaliczną galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody. Delikatnie wykładam na stężały mus, wyrównuję i daję do lodówki. Ostatnią galaretkę krystaliczną rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance wody, dodaję do niej pokrojone ananasy i lekko tężejącą wykładam delikatnie na masę serową. Całość zostawiam w lodówce do całkowitego stężenia na ok. 2 godz.
Komentarze