Pieczona makrela z suszonymi płatkami pomidora

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pieczoną rybkę. Makrela pieczona pod folią aluminiową jest soczysta i pyszna. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 płaty makreli
    2 ząbki czosnku
    garść suszonych płatków pomidora
    sól himalajska różowa
    pieprz cytrynowy
    listki oregano
    blaszka
    papier do pieczenia
    folia aluminiowa

Pieczona makrela z suszonymi płatkami pomidora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą, pieprzem, Pokrojonym w kosteczkę czosnkiem, suszonymi płatkami pomidora, listkami oregano. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy i wstawiamy blaszkę przykrywamy folią aluminiową, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Zdejmujemy folię i dopiekamy przez 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy