Malinowe batony

0 (0 ocen)

  • 45 min

Po słodkości nie chodzę do sklepu, bo sama je robię

  • 45 min

Składniki:

  • 30 dkg malin, 20 dkg cukru, 1 i 1/2 kostki masła pokrojonego w kostkę, 40 dkg mąki, 10 dkg orzeszków pinii, 20 dkg płatków owsianych, sok z cytryny

Malinowe batony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny wymieszać z 2 łyżkami cukru i odstawić, aby puściły sok. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Masło, mąkę, orzeszki i płatki wymieszać rękami w makutrze. Dodać resztę cukru i sok z cytryny, wyrobić kruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do natłuszczonej formy i lekko docisnąć. Na cieście ułożyć osączone maliny, posypać resztą ciasta i upiec na złoty kolor ( około 20 minut ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy