Malinowe lody na maślance

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Orzeźwienie na gorące dni.Lody mają delikatny smak i kremową konsystencję.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 ml maślanki
    200 ml mleka
    0,5 szkl cukru
    Ok 2 szklanek malin
    Łyżka mleka w proszku

Malinowe lody na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, połowę cukru oraz mleko w proszku wymieszać i zagotować lecz nie doprowadzić do wrzenia. Następnie ostudzić i dodać maślankę i zamieszać . Wstawić do lodówki na cały dzień.
  • 2. Maliny powinny się nieco rozgotować ale całość powinna mieć płynna konsystencję. Jeśli się za bardzo wygotują to należy dodać odrobinę wody. Następnie powstałą masę wstawić do lodówki.
  • 3. Następnego dnia masę z malin przesiać przez sitko w celu pozbycia się pestek. Połączyć z mlekiem. Masę przelać do naczynia z pokrywką.
  • 4. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia, co 20 min, należy mieszać całość rozbijając zamarznięte kawałki. Od czasu ostatniego mieszania liczymy kolejne 3 godziny. Po tym czasie lody uzyskają odpowiednią konsystencje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy