Malinowe lody na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, połowę cukru oraz mleko w proszku wymieszać i zagotować lecz nie doprowadzić do wrzenia. Następnie ostudzić i dodać maślankę i zamieszać . Wstawić do lodówki na cały dzień.
2.Maliny powinny się nieco rozgotować ale całość powinna mieć płynna konsystencję. Jeśli się za bardzo wygotują to należy dodać odrobinę wody. Następnie powstałą masę wstawić do lodówki.
3.Następnego dnia masę z malin przesiać przez sitko w celu pozbycia się pestek. Połączyć z mlekiem. Masę przelać do naczynia z pokrywką.
4.Przez pierwsze 3 godziny mrożenia, co 20 min, należy mieszać całość rozbijając zamarznięte kawałki. Od czasu ostatniego mieszania liczymy kolejne 3 godziny. Po tym czasie lody uzyskają odpowiednią konsystencje.
Komentarze