Malinowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lato powoli dobiega końca, z ostatnich w ogrodzie malin można jednak wyczarować jeszcze coś pysznego. Ja zrobiłam malinowe babeczki i Was także zachęcam do wypróbowania mojego prostego przepisu.

  • 20 min

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
    100g cukru
    80g margaryny
    opakowanie cukru wanilinowego (15g)
    150ml mleka
    2 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    Szczypta soli
    Kubek malin

Malinowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, sól).
    W drugiej misce mieszamy składniki mokre (mleko, jaja, roztopiona i przestudzona margaryna).
    Następnie niedokładnie mieszamy zawartość obu misek. Ciasto powinno mieć grudki. Dodajemy maliny (kilka zostawmy dla ozdoby), delikatnie łączymy je z ciastem.
    Napełniamy przygotowane wcześniej foremki do ¾ wysokości.
    Malinowe muffinki wkładamy do piekarniki rozgrzanego do 180”C i pieczemy ok. 20-25 minut.

Porady

Malinowe muffiny można zrobić także z dodatkiem mrożonych owoców, a więc przepis jest aktualny cały rok.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy