Malinowo- borówkowa pokusa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis dostałam od babci, która robiła go z jagodami. Pyszne, łatwe w wykonaniu, ciekawa kombinacja składników sprawia, że nie przypomina tradycyjnego kruchego ciasta.

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    2 1/2 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NADZIENIE:
    ok. 6 szklanek owoców (malin i borówek/ jagód)
    20 dag wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki rumu, lub kilka kropel olejku rumowego
    3 białka
    budyń waniliowy

    KRUSZONKA:
    czubata szklanka mąki
    1/2 szklanka cukru
    2/5 kostki masła
    cukier waniliowy

Malinowo- borówkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i posiekaną margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Wyłożyć na blachę 33x43cm i piec ok 20 minut w 180 stopniach.
  • Wyłożone maliny i borówki 2. NADZIENIE:
    Białka ubić, dodać cukier. Wsypać wiórki, olejek/ rum, wiórki kokosowe i budyń. Wymieszać na gładką masę i posmarować ostudzone ciasto.
    Maliny i borówki wysypać na masę kokosową.
  • Kruszonka 3. KRUSZONKA:
    Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na wcześniej wysypane owoce. (Dodaję trochę wiórków, dzięki temu po upieczeniu wychodzi chrupiąca, kokosowa kruszonka o ładnym rumianym kolorze). Piec 30 minut w 200 stopniach.

Porady

w zamian wiórków kokosowych można dodać płatki migdałowe, ale ta wersja wydaje mi się smaczniejsza. Często nie chłodzę ciasta w lodówce (np. dzisiaj) i bez żadnych problemów wychodzi takie samo:)

Komentarze

Podobne przepisy