malinowo czekoladowa pychota

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

jest doskonalym dodatkiem do niedzielnej kawki w sloneczne popoludnie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    5 łyżek kakao
    40 dag kremu czekoladowego ze słoika
    0,5 szklanki płatków kukurydzianych
    50dag śmietanki 36%
    2 opakowania śmietan-fixu
    2 opakowania śnieżki
    2 galaretki wiśniowe
    3 łyżeczki żelatyny
    20 dag malin lub dżemu malinowego

Malinowo czekoladowa pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przekrajamy na dwa placki.
    Galaretki i żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.
    Płatki rozdrabniamy i wsypujemy do kremu czekoladowego. Mieszamy. Smarujemy spód ciasta. Przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy śmietankę ubitą ze śmietan-fixami. Wierzch wygładzamy.
    Połowę malin miksujemy i mieszamy z ubitymi wg przepisu śnieżkami, żelatyną, galaretką i resztę malin. Wykładamy na ciasto. Zalewamy cienka warstwą żelatyny.

Porady

przed wylaniem żelatyny na wierzch upewnić sie że śmietana jest już dobrze schłodzona w przeciwnym razie żelatyna może wpłynąć pod spód.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy