Malinowy curd

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Świetny dodatek nie tylko do ciast, ale również do deserów i lodów.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mrożonych malin
    2 łyżki z cytryny
    2 jaja
    2 żółtka
    70 g cukru
    80 g masła

Malinowy curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny wraz z cukrem zagotować w rondelku.
  • 2. Zblendować, przetrzeć przez sitko. Wystudzić.
  • 3. Do malinowego puree dodać jajka, żółtka i sok z cytryny. Roztrzepać i dokładnie połączyć - mieszając.
  • 4. Rondelek postawić na kuchence, dodać masło. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając.
  • 5. Gotować do momentu zgęstnienia kremu. Wystudzić.
  • 6. Przelać do słoiczka, zakręcić.

Porady

Malinowy curd można przechowywać w lodówce około 2 tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy