Klasyka to Lemon Curd. Ale kuchnia to nieograniczona wyobraźnia i takim sposobem powstał Orange Curd. Łagodniejszy w smaku, fantastyczny, aksamitny, aż je się go łyżkami. Polecam świąteczną wersje z kardamonem.
15 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
120ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
50g cukru
90g zimnego masła
2 duże jajka
2 duże żółtka
1/4 łyżeczki kardamonu w proszku
Świąteczny orange curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem gotuje się na parze tzn. najlepiej metalową miskę postawić na rondlu w którym będzie się gotować woda. Miska musi dokładnie pasować do rondla, aby nie było żadnych szpar.
Masło pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać. Do miski która stoi już na rondlu wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy i roztrzepane jajka. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa stanie się ciepła dodajemy połowę masła cały czas mieszając. Po około 5 minutach masa zacznie gęstnieć należy wtedy dodać resztę masła, zmniejszyć ogień do minimum i cały czas mieszać intensywnie do momentu pojawienia się bąbelków. Uwaga! masa nie może się zagotować- inaczej krem się zważy. Na koniec dodać kardamon i wymieszać.
Przełożyć krem do słoika i schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury krem zgęstnieje. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Komentarze