Malinowy sernik na popcornie

0 (0 ocen)

Dzisiaj, ku zadowoleniu rodziny, sernik na zimno z dużą ilością malin i pysznym chrupiącym, mocno czekoladowym spodem.

Składniki:

  • 50 g popcornu
    200 g gorzkiej czekolady
    500 g twarogu z wiaderka
    200 ml śmietany 30%
    200 ml jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody
    1 galaretka malinowa

    Tortownica: 21 cm

Malinowy sernik na popcornie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Popcorn 1. Popcorn lekko pognieść. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Galaretkę rozpuścić w 1.5 szklanki gorącej wody.
  • Spód ciasta 2. Wsypać popcorn do roztopionej czekolady i wymieszać. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć masę czekoladową i uklepać. Wstawić do lodówki.
  • Masa serowa 3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem. Twaróg wymieszać z jogurtem i ekstraktem wanilii. Dodać do ubitej śmietany i wymieszać do połączenia. Dodać żelatynę, krótko zmiksować.
  • Ser z malinami 4. Do masy serowej dodać 2/3 malin, szybko wymieszać i wylać na zastygnięty spód.
  • Ciasto w formie 5. Resztę malin ułożyć na wierzchu ciasta i wstawić ciasto do lodówki.
  • Gotowe 6. Na koniec polać tężejącą galaretką. Kroić po całkowitym zastygnięciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy