malinuś z białkową czupryną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pasję kulinarną przekazała mi moja babcia. Najlepiej wychodzą misłodkie wypieki.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jaj
    1,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    pół szklanki oleju
    pół szklanki śmietany słodkiej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki malin lub innych drobnych owoców(mogą być mrożone)
    bułka tarta
    Pianka:
    4 białka
    galaretka cytrynowa
    łyżeczka żelatyny

Malinuś z białkową czupryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem. Jaja zmiksuj na puszystą
    masę z cukrem. Dodaj olej, aromat, śmietanę oraz mąkę z proszkiem.
    Przełóż do blachy o wymiarach24 na 30 cm. Na wierzch ułóż obtoczone w
    bułce tartej owoce. Piecz w temp. 170 stopni przez 30-40 minut.
  • 2. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku.
    Białka ubij na sztywno, połącz z przestudzoną galaretką i wyłóż na
    zimne ciasto. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy