Maliny na białej kołderce

0 (0 ocen)

Wyśmienity delikanty deser na letnie podwieczorki.

Składniki:

  • 2 paczki ciastek owsianych 125g
    100g masła roztopionego
    4 łyżeczki żelatyny w proszku
    1/3 szklanki ciepłej wody
    2 kubeczki serka homogenizowanego waniliowego
    1 szklanka (220g) drodnego cukru
    300 ml śmietany 30%
    ok. 400g malin

Maliny na białej kołderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Ciastka owsiane pokruszyć (najlepiej w blenderze) dodać do nich roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugnieść ręką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 2. Masa.
    Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki wody i odstawić na 5 minut. Do miski włożyć serek homogenizowany, śmietanę, cukier i ubijać ok. 2 minuty aż masa zrobi się jednolita i gęsta. Do namoczonej żelatynny dodać 2-3 łyżki wody i podgrzać aż się rozpuści. Ostudzić i delikatnie połączyć masę serka z lekko ciepłą żelatyną.
  • 3. Masę wyłożyć na spód ciastek i wyrównać. Ułożyć maliny i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.

Porady

Po wyłożeniu masy wstawić na 10-15 minut do lodówki aż masa stężeje i natępnie poukładać maliny. Wtedy maliny nie zapadną się w masie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy