Maliny na białej kołderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Ciastka owsiane pokruszyć (najlepiej w blenderze) dodać do nich roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugnieść ręką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2.Masa.
Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki wody i odstawić na 5 minut. Do miski włożyć serek homogenizowany, śmietanę, cukier i ubijać ok. 2 minuty aż masa zrobi się jednolita i gęsta. Do namoczonej żelatynny dodać 2-3 łyżki wody i podgrzać aż się rozpuści. Ostudzić i delikatnie połączyć masę serka z lekko ciepłą żelatyną.
3.Masę wyłożyć na spód ciastek i wyrównać. Ułożyć maliny i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
Porady
Po wyłożeniu masy wstawić na 10-15 minut do lodówki aż masa stężeje i natępnie poukładać maliny. Wtedy maliny nie zapadną się w masie.
Komentarze