Małpie masło

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tropikalny dżem bananowo-ananasowy z wyczuwalnym smakiem kokosu. Doskonały do kanapek, naleśników, gofrów, placków oraz różnych deserów.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 puszka ananasów w syropie (600g)
    5 średniej wielkości bananów
    1/4 szklanki wiórków kokosowych
    szklanka cukru
    3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Małpie masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasy zmiksować (razem z syropem) na puree, banany drobno pokroić w plasterki. Wiórki zmielić (np. w maszynce do kawy).
  • 2. W garnku wymieszać wszystkie składniki, postawić na palnik, pogotować na małym ogniu do odparowania wody i osiągnięcia konsystencji dżemu. Banany powinny się rozgotować.
  • 3. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i zapasteryzować. Można przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy