Małpie smarowidło

0 (0 ocen)

Oryginalna nazwa to ''monkey butter", ale masłem raczej tego nie można nazwać.Chyba idealną nazwą i jakże uroczą było nazwanie tego małpim smarowidłem.Bardziej przypomina dżem o ananasowo-bananowym smaku,który świetnie sprawdza się do naleśników,gofrów,deserów czy pankaces'ów.

Składniki:

  • 800 g ananasów w syropie
    5-6 średniej wielkości bananów
    1/4 szklanki wiórków kokosowych
    3/4 szklanki cukru*
    3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Małpie smarowidło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasy miksujemy (razem z syropem) na puree.Banany drobno kroimy w plasterki. Wiórki kokosowe należy zemleć w maszynce do kawy do otrzymania konsystencji mąki (niekoniecznie).W rondelku umieszczamy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu do odparowania wody i otrzymania konsystencji dżemu.Banany powinny się rozgotować.Gotowe smarowidło przekładamy do wyparzonych słoiczków.Przechowujemy w lodówce do 4 tygodni.
    * Oryginalnie w przepisie 3 szklanki cukru, według mnie zupełnie nie potrzebnie, dla mnie i pół szklanki było zbyt dużo! Posłodźcie do smaku :-).

Komentarze

Podobne przepisy