Małże według Bulhão Pato

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szyba i prosta propozycja na danie z owocami morza.

  • 60 min

Składniki:


  • (2 porcje)
    1/2 kg małży (użyłam mrożonych Gelpeixe)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    1 garść natki pietruszki
    1 cytryna
    pieprz

Małże według bulhão pato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lgrq94 1. Małże rozmrozić na sicie, a czosnek i natkę pietruszki posiekać.
  • image-0v4ol1j 2. W garnku rozgrzać oliwę i lekko zarumienić czosnek.
    Wrzucić małże, zamieszać i przykryć pokrywką.
    Dusić przez około 7 minut - od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
  • image-193e1da 3. Garnek zdjąć z ognia, dodać nać pietruszki, sok z połowy cytryny i pieprz (do smaku).
  • 4. Całość przełożyć na półmisek, udekorować listkami pietruszki i cząstkami cytryny.
    Podawać ze świeżym lub podpieczonym chlebem.

Komentarze

Podobne przepisy