100 g masła
125 g cukru
2 żółtka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 maku
400 g masy marcepanowej
cukier puder
czerwony barwnik
orzechy do dekoracji
Ciastka marcepanowe cudaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, żółtka, mąki i mak zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy je przez 30 minut.
2.Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy ok. 3 cm . Masę marcepanową zagniatamy i rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy z niej kółka o średnicy ok. 2 cm .
3.Kółka z ciasta rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 stopni przez 8 minut. Po tym czasie wyciągamy je, na każdym układamy kółko z marcepanu i pieczemy kolejne 5 minut. Studzimy.
4.Z cukru pudru, odrobiny barwnika i wody ucieramy lukier. Dekorujemy ciastka posypując siekanymi orzechami.
Komentarze