Marchewkowa pasta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zrobiłam ją zupełnie z przypadku i okazała się strzałem w 10. Skorzystałam z tego co akurat było w nadmiarze.Efekt świetny. Póki jej sama nie zrobisz nie przekonasz się jakie to pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • - 0,5 kg marchewki,
    - 1 cebula,
    - 4 ząbki czosku,
    - 2 jajka
    - 4 łyżki oliwy do smażenia,
    - 4 łyski bułki tartej, bądź kasza manna (ja dodałam bułki tartej)
    - liść laurowy
    - sól,
    - pieprz,
    - papier do pieczenia,forma keksowa bądź do pasztetu.

Marchewkowa pasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności trzeba do miękkości ugotować marchewkę z dodatkiem liścia laurowego. Ostudzić. W tym czasie na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek. Kolejnym krokiem jest zblendowanie marchewki wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem, aby miała konsystencję pasztetu. Można również zetrzeć na tarce, jeśli ktoś nie ma blendera. Po tym jak warzywa są już rozdrobnione, na tarce o małych oczkach ścieramy świeży czosnek ok. 2 ząbki. Dodajemy sól,pieprz. Wybijamy jajka, dodajemy bułki tartej (trzeba spróbować czy jest odpowiednio doprawione). Piec rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, wykładamy naszą masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, bądź do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekę do zrumienienia się skórki ok.30-40 minut.

Porady

- Do gotującej marchewki warto dodać troszkę cukru, będzie miała piękny kolor - Można opcjonalnie dodać podsmażone pieczarki.

Komentarze

Podobne przepisy