Marchewkowe spaghetti z migdałami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszny i oryginalny przepis na duszoną marchewkę.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    łyżka miodu
    2- 3 łyżki masła
    pół kieliszka białego wina
    sól lub przyprawa uniwersalna
    pieprz biały
    garść płatków migdałowych

Marchewkowe spaghetti z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy obieraczką. Obieraczką obieramy marchewkę i pietruszkę na cienki paski. Dusimy na maśle, solimy, dodajemy miód i wino. Dusimy pod przykryciem do miękkości doprawiamy pieprzem do smaku.
  • 2. Na osobnej suchej patelni prażymy płatki migdałowe z odrobiną soli. Płatkami posypujemy spaghetti warzywne.

Porady

Migdały można zastąpić orzechami nerkowca, sezamem lub pestkami dyni. Taka marchewka świetnie komponuje się z rybami lub drobiem.

Komentarze

Podobne przepisy