Marchewkowe z kokosową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka ubij bardzo dokładnie z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Wlej olej i margarynę, na koniec wsyp jabłka, marchew, orzechy i rodzynki, delikatnie i dokładnie wymieszaj. Piecz ok. 40 min w 180*C.
2.Krem: 2 szklanki mleka zagotuj, wsyp cukier i wiórki kokosowe, gotuj przez 10 min (wiórki muszą zmięknąć). Dodaj pokruszoną w kostkę margarynę. W reszcie zimnego mleka rozmieszaj budyń, wlej do gotującego się mleka kokosowego. Jeszcze chwile gotuj, ciągle mieszając.
3.Wierzch ciasta delikatnie zetnij ostrym nożykiem, czekoladę zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Na spód ciasta wylej jeszcze gorącą masę, udekoruj startymi okruszkami, a jak przestygnie to także startą czekoladą. Smacznego!
Komentarze