Marchewkowe z kokosową nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla pań dbających o linię lecz nie tylko ! Zachwyca delikatnością smaku

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    2 szklanki cukru
    1/4 kostki margaryny (stopić i ostudzić)
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
    1 szklanka startych jabłek
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    50 g rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    krem:
    3 szklanki mleka
    200 g wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    1/2 kostki margaryny

    dodatkowo:
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Marchewkowe z kokosową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ubij bardzo dokładnie z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Wlej olej i margarynę, na koniec wsyp jabłka, marchew, orzechy i rodzynki, delikatnie i dokładnie wymieszaj. Piecz ok. 40 min w 180*C.
  • 2. Krem: 2 szklanki mleka zagotuj, wsyp cukier i wiórki kokosowe, gotuj przez 10 min (wiórki muszą zmięknąć). Dodaj pokruszoną w kostkę margarynę. W reszcie zimnego mleka rozmieszaj budyń, wlej do gotującego się mleka kokosowego. Jeszcze chwile gotuj, ciągle mieszając.
  • 3. Wierzch ciasta delikatnie zetnij ostrym nożykiem, czekoladę zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Na spód ciasta wylej jeszcze gorącą masę, udekoruj startymi okruszkami, a jak przestygnie to także startą czekoladą. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy