Duszone marchewki i romanesco w przyprawach korzennych

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chrupiące warzywa z korzenną nutą oblane masłem to bardzo smaczna. Przekąska dla niej i dla niego.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • małe romanesco
    3 marchewki
    świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
    1 szczypta goździków mielonych
    2 szczypty kardamonu
    4 szczypty cynamonu
    miód do smaku
    sól i chili do smaku
    3 łyżki masła

Duszone marchewki i romanesco w przyprawach korzennych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Niewielkie różyczki romanesco i marchewki pokrojone w plasterki gotujemy na parze około 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy przyprawy i warzywa ugotowane al dente. Mieszamy, podlewamy gorącą wodą, przykrywamy przykrywką i dusimy około 3-5 minut. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, lekko chrupiące idealnie smakują jako samodzielna przekąska.
    Jeśli "nie boimy" się masła, możemy polać warzywa tuż przed podaniem jego dodatkową porcją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy