Chrupiące warzywa z korzenną nutą oblane masłem to bardzo smaczna. Przekąska dla niej i dla niego.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
małe romanesco
3 marchewki
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
1 szczypta goździków mielonych
2 szczypty kardamonu
4 szczypty cynamonu
miód do smaku
sól i chili do smaku
3 łyżki masła
Duszone marchewki i romanesco w przyprawach korzennych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Niewielkie różyczki romanesco i marchewki pokrojone w plasterki gotujemy na parze około 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy przyprawy i warzywa ugotowane al dente. Mieszamy, podlewamy gorącą wodą, przykrywamy przykrywką i dusimy około 3-5 minut. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, lekko chrupiące idealnie smakują jako samodzielna przekąska.
Jeśli "nie boimy" się masła, możemy polać warzywa tuż przed podaniem jego dodatkową porcją.
Komentarze