pierogi z kapustą w korzennych przyprawach

0 (0 ocen)

Te przyprawy nadadzą nawet zwykłemu daniu niezwykłego smaku.

Składniki:

  • ciasto:
    pół kg mąki
    2 żółtka
    ok pół kubka ciepłej wody
    szczypta soli
    farsz:
    pół kg drobno poszatkowanej kapusty kiszonej
    2 cebule
    łyżka smalcu
    po szczypcie : imbiru, gałki muszkatołowej, kurkumy, cynamonu, papryki słodkiej
    3 łyżki oliwy

Pierogi z kapustą w korzennych przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy,drobno szatkujemy, podsmażamy na złoty kolor na smalcu. Dodajemy kapustę, smażymy na małym gazie kilka minut. Doprawiamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • 2. Do maki wbijamy żółtko, dodajemy sól i dolewamy tyle wody alby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie i ładnie odklejało się od rąk. Dokładnie wyrabiamy, rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy kółka np od szklanki. każde kółko napełniamy farszem, dokładnie zlepiamy.
  • 3. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy ok 5 minut.
  • 4. Gotowe można pokrasić podsmażoną lub prażoną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy