Te przyprawy nadadzą nawet zwykłemu daniu niezwykłego smaku.
Składniki:
ciasto:
pół kg mąki
2 żółtka
ok pół kubka ciepłej wody
szczypta soli
farsz:
pół kg drobno poszatkowanej kapusty kiszonej
2 cebule
łyżka smalcu
po szczypcie : imbiru, gałki muszkatołowej, kurkumy, cynamonu, papryki słodkiej
3 łyżki oliwy
Pierogi z kapustą w korzennych przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy,drobno szatkujemy, podsmażamy na złoty kolor na smalcu. Dodajemy kapustę, smażymy na małym gazie kilka minut. Doprawiamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
2.Do maki wbijamy żółtko, dodajemy sól i dolewamy tyle wody alby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie i ładnie odklejało się od rąk. Dokładnie wyrabiamy, rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy kółka np od szklanki. każde kółko napełniamy farszem, dokładnie zlepiamy.
3.Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy ok 5 minut.
4.Gotowe można pokrasić podsmażoną lub prażoną cebulką.
Komentarze