Marchewkowo-ziemniaczane placki z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 45 min

Takie placuszki są bardzo pyszne i bardzo zdrowe. Zamiast usmażyć je na patelni upiekłam w piekarniku z niewielką ilością oleju. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu bardzo gorące. Dodam też, że pestki pysznie w nich chrupią.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 duże marchewki
    6 średnich ziemniaków
    2 jajka
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki suszonych pestek dyni
    2 łyżki pestek słonecznika
    sól i pieprz mielony do smaku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka czubrycy zielonej

Marchewkowo-ziemniaczane placki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki dokładnie odciskamy z wody.
  • 2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy pestki słonecznika, dyni, mąkę, olej, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia nakładamy porcje warzyw formując placuszki.
  • 4. Placki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do miękkości i zrumienienia.
  • 5. Podajemy od razu gorące po upieczeniu.

Porady

Z przepisu wychodzi około 14 placków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy