Placki marchewkowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 20 min

Marchewka sprawi, że placki zawsze będą złociste, a gotowe ciasto z ziemniakami nie zrobi się czarne.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
    2 średnie marchewki,
    mała cebula,
    2 jajka,
    szklanka mąki,
    olej do smażenia,
    ewentualnie śmietana lub ulubiony sos do polania placków.

Placki marchewkowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać.
  • Gotowe ciasto na placki. 2. Wszystkie warzywa zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, dodać jajka, mąkę, przyprawy i wszystko wymieszać.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto i formować małe placki. Smażyć na złoty kolor. Podawać ze śmietaną lub sosem.

Porady

Wielbiciele czosnku mogą dodać jeden ząbek przeciśnięty przez praskę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy