Marchewkowy krem z chili

0 (0 ocen)

Mocno rozgrzewająca zupa

Składniki:

  • 5 dużych marchewek
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    kawałek imbiru (3-4 cm)
    1 papryczka chili
    ½ szklanki suchej czerwonej soczewicy
    curry w proszku
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    3-4 łyżki pestek słonecznika

Marchewkowy krem z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, obrany imbir utrzeć na tarce. W garnku rozgrzać masło i wszystko chwilę smażyć. Zalać 4 szklankami wrzątku, wsypać soczewicę, oczyszczoną i posiekaną papryczkę. Gotować do miękkości warzyw.
  • 2. Następnie zupę zmiksować na gładko, zagotować i przyprawić solą, pieprzem i curry. Pestki słonecznika uprażyć na patelni i posypać po wierzchu marchewkowego kremu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy