Marchwiowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję i pracuję. Gotuję dla siebie i przyjaciół. Wybieram zdrowe dania, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Składniki:

  • ● 5-6 dużych marchewek
    ● 1 kg ziemniaków
    ● duża cebula
    ● 10 dag wędzonego boczku
    ● 1/2 puszki groszku
    ● sól
    ● 6 kostek rosołowych
    ● liść laurowy
    ● pieprz
    ● kilka ziarenek ziela angielskiego
    ● majeranek
    ● łyżka masła

Marchwiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, myjemy
    i kroimy w kostkę, a boczek
    w cienkie paski. Kostki
    rozpuszczamy w 1,5 l wrzącej
    wody. Wkładamy marchewkę,
    liść laurowy i ziele
    angielskie. Gotujemy.
  • 2. Cebulę szklimy na roztopionym
    maśle. Dodajemy
    boczek, smażymy i przekładamy
    do zupy.
  • 3. Gdy marchewka zmięknie,
    dodajemy ziemniaki
    i gotujemy, aż będą miękkie.
    Wsypujemy groszek. Doprawiamy
    do smaku pieprzem,
    solą i majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy