Markizy biszkoptowe z dżemem marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Propozycja na delikatne markizy biszkoptowe z makiem wypełnione smakowitym dżemem marchewkowym z pomarańczową nutą. Ciasteczka są bardzo delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością wpadną w gusta małych, jak i dużych smakoszy. Znikają błyskawicznie :D

  • 20 min

Składniki:

  • - 80 g mąki
    - 80 g cukru pudru
    - 3 jajka
    - szczypta soli
    - mak (do obsypania)
    + dżem marchewkowy (przepis na dżem znajduje się w moich propozycjach)

Markizy biszkoptowe z dżemem marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Do piany dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie dodajemy żółtka i po łyżce mąki - delikatnie mieszamy masę.
  • 2 2. Masę wykładamy łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, obsypujemy ziarenkami maku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 - 10 minut (do lekkiego zarumienienia). Gdy biszkopciki wystygną, smarujemy je dżemem marchewkowym i składamy.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy