1 kg rabarbaru
2 duże pomarańcze
2 jabłka
kawałek imbiru (ok 2 cm) - można zastąpić imbirem z torebki ok łyżeczki
600 g cukru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
dodalam również łyżeczke pektyny
Marmolada rabarbarowo-pomarańczowo-imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze obrać i usunąć białe części, pestki, błonki, rozdrobnić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Rabarbarpokroić w kawałki. Owoce, cukier i reszte składników umieścić w dużym rondlu z grubym dnem. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać na wolnym ogniu ok 40 min, mieszając od czasu do czasu. Marmolada jest gotowa, gdy po spuszczeniu kropli na talerzyk od razu tężeje. Goracą marmoladę nałożyć do suchych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować ok 10 min.
Komentarze