marynowana w przyprawie do ryb flądra z patelni

0 (0 ocen)

takie flądry prosto z patelni lubimy zjeść z pieczywem.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • flądra 12 średnie, przyprawa do ryb 1 opakowanie, sok z cytryny 1 sztuka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba

Marynowana w przyprawie do ryb flądra z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. przyprawę do ryb dobrze wymieszać z sokiem z jednej dużej cytryny wyciśniętym
  • etap przygotowania 2. kupiłam świeżą flądrę od rybaków i poprosiłam o usunięcie czarnej skóry, biała została......jak masz wprawę to można samemu usunąć skórę nożem ostrym do filetowania...... flądry oczyściłam z wnętrzności - usunęłam głowy, nożyczkami odcięłam płetwy, ogon i dobrze opłukałam.... do marynaty dać flądry i dobrze je natrzeć, do lodówki na 3-4 godziny schować
  • etap przygotowania 3. obsypane mąką flądry kłaść na gorącym oleju białą skórą
  • etap przygotowania 4. smażyć flądry z każdej strony na rumiano
  • etap przygotowania 5. odkładać na ręcznik papierowy

Porady

flądry zawsze kupuję średniej wielkości, duże flądry bywają gorzkie

Komentarze

Podobne przepisy