Marynowane papryczki cherry

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Papryki cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • papryka cherry 2 kg
    czosnek 1 ząbek na słoik
    liście laurowe 1-2 szt na słoik
    parę ziaren ziela angielskiego na słoik
    gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik
    koper po 1 baldaszek do słoika
    cukier 3 łyżki
    sól 3 łyżki
    ocet 10% 3 szklanki
    woda 15 szklanek
    1 łyżka oleju na 1 słoik

Marynowane papryczki cherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane papryczki cherry. 1. Zalewa:

    Wodę zagotowujemy z cukrem,solą i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 .

    Paprykę myjemy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy baldach kopru, czosnek, liść laurowy, olej, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy. Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Notka redakcyjna

Komentarze

Podobne przepisy