Ostre marynowane papryczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne do wszelkiego rodzaju kanapek, hamburgerów czy tortilli

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg ostrych papryczek
    3 l wody
    1/2 l octu 10%
    10 łyżek cukru
    3 łyżki soli
    10 ziaren ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    20 ziaren pieprzu

Ostre marynowane papryczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, odkroić szypułki i za pomocą maleńkiej łyżeczki pozbawić nasionek (i tak będą ostre. Ułożyć ciasno w słoiczkach po dżemie. Z podanych składników ugotować zalewę. Zalać papryczki przestudzoną zalewą zalewą, słoiki szczelnie zakręcić , pasteryzować przez ok 30 min. od chwili zagotowania się wody. Po wyjęciu z wody odwrócić wieczkiem na dół i zostawić aż do ostygnięcia. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy