Maślane ciastka kokosowe z białą czekoladą

0 (0 ocen)

Kruchutkie, maślane, małe co nieco do kawki. Intensywnie kokosowe i czekoladowe. Podczas pieczenia rozpływają się na boki, ale tak właśnie ma być ;) Polecam!

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła

    1 łyżka cukru waniliowego

    100 g cukru

    100 g białej czekolady (użyłam białej z ciemnymi kuleczkami)

    1 żółtko

    40 g wiórków kokosowych

    130 g mąki pszennej

    40 g mąki ziemniaczanej

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Maślane ciastka kokosowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrami do puszystości. Dodać żółtko, miksować. Wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz czekoladę. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Powstałą masę schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (podczas pieczenia się rozleją...tak ma być :D) Lekko spłaszczyć dłonią. Piec w 160 st.C przez około 10-15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce, by przestygły. Następnie delikatnie zdjąć za pomocą szerokiej łopatki. Smacznego!

Porady

Przepis na około 30 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy