Kruchutkie, maślane, małe co nieco do kawki. Intensywnie kokosowe i czekoladowe. Podczas pieczenia rozpływają się na boki, ale tak właśnie ma być ;) Polecam!
Składniki:
200 g miękkiego masła
1 łyżka cukru waniliowego
100 g cukru
100 g białej czekolady (użyłam białej z ciemnymi kuleczkami)
Maślane ciastka kokosowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrami do puszystości. Dodać żółtko, miksować. Wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz czekoladę. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Powstałą masę schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (podczas pieczenia się rozleją...tak ma być :D) Lekko spłaszczyć dłonią. Piec w 160 st.C przez około 10-15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce, by przestygły. Następnie delikatnie zdjąć za pomocą szerokiej łopatki. Smacznego!
Komentarze