Maślane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z cukrem i częścią mleka. Odstawić na 5 minut do wyrośnięcia.
Do miski dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, jaja, mleko, mleko w proszku, sól. Na sam koniec dodać stopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5h, przykrywając ciasto ręcznikiem.
2.Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek, smarować masłem i zwijać, tworząc rogala. Przykryć i odstawić do wyrastania na 30 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać makiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarze