Masło

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nie ma nic lepszego niż domowe masło, zwłaszcza podane ze świeżo pieczonym chlebem

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kwaśna śmietana minimum (ja używam domowej): 2 litry

Masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robienie masła 1. Śmietanę wlewamy do słoika, pomiędzy szyjkę i nakrętkę wkładamy folię (dla uszczelnienia) i potrząsamy słoikiem tak długo (ok. 30-40 min) aż w środku zrobi się w miare zbita kula masła.
  • Robienie masła 2. Wtedy do miski wlewamy zimna wodę i wyjmujemy do niej masło. Wyrabiamy je zmieniając wodę do czasu aż będzie przezroczysta.
  • Masło 3. Gotowe masło przechowujemy w chłodnym miejscu. Z tej ilosci smietany otrzymujemy jakies 200-300g masła (taka porcja jak na zdjęciu).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy