Matiasy z gruszką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną sałatkę. Matiasy z dodatkiem gruszki, cebulki i kaparów smakują wyśmienicie. Polecam.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram matiasów
    1 średnia czerwona cebula
    1 dymka
    1 twarda gruszka
    30 gram kaparów
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki pieprzu

Matiasy z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Matiasy z gruszką 1. Matiasy moczymy w wodzie przez 2 godziny. Czerwoną cebulą obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Dymkę czyścimy, myjemy i kroimy wzdłuż a następnie na drobno. Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Kapary odsączamy z zalewy, kroimy na drobno. Matiasy wyjmujemy z wody na papierowy ręcznik i delikatnie osuszamy, kroimy w duże kawałki.
    Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski i dodajemy jogurt i pieprz, mieszamy. Dekorujemy zielonym koperkiem.

Porady

Czas przygotowania bez moczenia matiasów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy