Matjasy w płaszczyku

0 (0 ocen)

Wyjątkowo smaczne i wykwintne danie Podaję je na święta i uroczystości rodzinne

Składniki:

  • 2 filety matjasów
    20 dag wędzonego łososia
    Garść świeżego szpinaku może byc mrożony
    100 ml wytrawnego białego wina
    2 cytryny
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól pieprz gałązka kopru

Matjasy w płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak opłukać przelać na sicie wrzątkiem a potem zimną wodą osączyć
    Na folii spożywczej ułożyć płaty łososia tak by na siebie zachodziły
    Przykryć szpinakiem na nim położyć śledzie zwinąć roladę
    Owinąć ciasno folią i włożyc do lodówki na minimum 30 minut
    Zagotowac wino z sokiem z jednej cytryny
    Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilosci zimnej wody i wlac do wina
    Zagotować ciągle mieszając zdjąć z ognia wymieszac z masłem i doprawić solą i pieprzem
    Roladę odwinąć z folii podzielić na porcje udekorować cytryną i koperkiem
    Posypać grubo mielonym pieprzem polać sosem cytrynowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy