Mega kotlety a’la gołąbki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tzw gołąbki na szybko, w naszej wersji...oczywiście pogołąbkowej ;) takiej standardowej...czasami farsz zostaje, jedzenia nie wyrzuca się

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 cebula
    100 g wędzonego boczku
    300 g karkówki
    250 g boczniaków
    250 g kapust włoskiej
    300 g ryżu
    2 łyżki mielonej słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki cząbru
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki tymianku
    2 jajka
    100 g bułki tartej
    100 ml oleju rzepakowego


    SOS:

    4 cebule
    800 ml bulionu wołowego

Mega kotlety a’la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, sparzamy.
    Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
    Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem.
    Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    Sos:
    Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia i miksujemy.
    Sosem zalewamy kotlety i pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. w temp. 180°C

Komentarze

Podobne przepisy