Meksykańskie burritos po naszemu

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Trochę nowości do stałego menu grillowego :-) Tortille zapiekane z serem i sosem mięsno-pomidorowym przypadły do gustu zwłaszcza dzieciom...

  • Łatwy

Składniki:

  • - wieprzowina (mielona): 200 gramów
    - cebula (posiekana): 0.5 sztuki
    - papryka czerwona (pokrojona w kostkę): 0.5 sztuki
    - fasola czerwona (z puszki): 0.5 szklanki
    - sos meksykański (dałam sos Łowicza,): 1 szklanka
    - czosnek (przeciśnięty przez praskę): 1 ząbek
    - ser żółty (starty na tarce): 100 gramów
    - placki tortilli: 6 sztuk

Meksykańskie burritos po naszemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażamy cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, aż cebula i papryka zmiękną, dodajemy mięso mielone, smażymy. Całość mieszamy z czerwoną fasolą i sosem meksykańskim, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie przyprawą meksykańską. Placki tortilli rozkładamy, nakładamy 2 łyżki farszu, posypujemy startym żółtym serem i składamy jak krokiety, aby nadzienie nie wypłynęło.

    Grill rozgrzewamy dobrze, wkładamy burritos i pieczemy z dwóch stron. Podajemy gorące z sosem czosnkowym lub dipem z avocado.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy