Meksykańskie chili con carne

0 (0 ocen)

Mój mąż nie może się oprzeć temu daniu

Składniki:

  • 2 małe cebule
    1 średnia papryka
    1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    1 ząbek czosnku
    400g chudej mielonej wołowiny
    1 łyżeczka sproszkowanego chili
    1/2 łyżeczka soli
    1 puszka pokrojonych pomidorów (400g)
    1 szklanka bulionu wołowego
    1 puszka czerwonej fasoli (400g)

Meksykańskie chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
  • 2. Cebulę i czosnek obierz i również pokrój w kostkę.
  • 3. W dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, paprykę oraz czosnek przez około 5-10 minut, aż zmiękną.
  • 4. Dodaj wołowinę. Jeśli zbije się w grudy, rozdrobnij ją za pomocą drewnianej łyżki. Duś mięso wraz z warzywami przez około 10minut, od czasu do czasu mieszając, aż wołowina zrobi się brązowa i krucha.
  • 5. Do potrawy dodaj chili, sól, pomidory i bulion. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
  • 6. Odsącz oraz przepłucz fasolkę i dodaj ją do potrawy.
  • 7. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aż fasolka dobrze się podgrzeje.

Porady

Chili można podawać z ryżem ugotowanym na sypko albo ze świeżym pieczywem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy