Meksykańskie chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
2.Cebulę i czosnek obierz i również pokrój w kostkę.
3.W dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, paprykę oraz czosnek przez około 5-10 minut, aż zmiękną.
4.Dodaj wołowinę. Jeśli zbije się w grudy, rozdrobnij ją za pomocą drewnianej łyżki. Duś mięso wraz z warzywami przez około 10minut, od czasu do czasu mieszając, aż wołowina zrobi się brązowa i krucha.
5.Do potrawy dodaj chili, sól, pomidory i bulion. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
6.Odsącz oraz przepłucz fasolkę i dodaj ją do potrawy.
7.Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aż fasolka dobrze się podgrzeje.
Porady
Chili można podawać z ryżem ugotowanym na sypko albo ze świeżym pieczywem
Komentarze