Meksykańskie Chili Con Carne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne, choć dość pikantne danie. Wyśmienicie smakuje w połączeniu z ryżem.

  • 40 min

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego
    1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
    pół puszki kukurydzy konserwowej
    1 papryka czerwona
    1 łyżka oliwy
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 łyżeczkę chili w proszku
    1 łyżeczkę oregano
    100 ml bulionu wołowego

Meksykańskie chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cbulę pokrojoną w drobną kostkę. Stopniowo dodawać mięso wołowe pokrojone w kostkę, przyprawić oregano, posiekanym czosnkiem i przyprawa chili.
    2. Gdy całe mięso będzie już wysmażone, dodać paprykę czerwoną-gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
    3. Wlać bulion i na koniec dodać przepłukaną fasolę czerwoną i kukurydzę, gotować jeszcze przez 3 minuty
    4. Podawać na gorąco z ugotowanym ryżem.

Porady

Mięso wołowe można również zastąpić mięsem wieprzowym oraz dodać kilka kawałków pomidorów z puszki.

Komentarze

Podobne przepisy