Melonowa rolada

0 (0 ocen)

Soczysty i smaczny melon zawinięty w biszkopt.

Składniki:

  • rolada:
    5 jajek
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    po pół szklanki mąki tortowej i mąki ziemniaczanej
    żółty melon
    galaretka pomarańczowa
    łyżka cukru
    200 ml śmietany 30%

Melonowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem na puch. wymieszaj mąki i proszek, stopniowo dodawaj, dokładnie wymieszaj. Wylej na prostokątna blaszkę wyłożoną folią aluminiową, piecz 25-30 min w 170 stopniach C.
    Po upieczeniu zdejmij folię, delikatnie zwiń w ściereczkę rulon, odstaw na godzinę.
  • 2. Melona obierz, wytnij gniazda, zblenduj, dodaj cukier. Galaretkę rozpuść w połowie szklanki wrzątku, dodaj do melona. Odstaw do lekkiego stężenia.
  • 3. Rozwiń roladę, nasmaruj w środku, mocno ściśnij, odstaw do lodówki.
  • 4. Śmietanę ubij, posmaruj wierzch rolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy