rolada:
5 jajek
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po pół szklanki mąki tortowej i mąki ziemniaczanej
żółty melon
galaretka pomarańczowa
łyżka cukru
200 ml śmietany 30%
Melonowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubij z cukrem na puch. wymieszaj mąki i proszek, stopniowo dodawaj, dokładnie wymieszaj. Wylej na prostokątna blaszkę wyłożoną folią aluminiową, piecz 25-30 min w 170 stopniach C.
Po upieczeniu zdejmij folię, delikatnie zwiń w ściereczkę rulon, odstaw na godzinę.
2.Melona obierz, wytnij gniazda, zblenduj, dodaj cukier. Galaretkę rozpuść w połowie szklanki wrzątku, dodaj do melona. Odstaw do lekkiego stężenia.
3.Rozwiń roladę, nasmaruj w środku, mocno ściśnij, odstaw do lodówki.
Komentarze