Mielone z kukurydzą

0 (0 ocen)

Wspaniałe urozmaicenie niedzielnego obiadu.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
    2 czerstwe bułki
    2 jajka
    1 cebula
    1 szklanka konserwowej kukurydzy
    3 łyżeczki musztardy
    garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki , koperek , rzeżucha , tymianek,oregano)
    przyprawa warzywna
    sól
    pieprz
    tarta bułka i tłuszcz do smażenia
    szklanka płatków kukurydzianych

Mielone z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki namoczyć w wodzie , a gdy napęcznieją odcisnąć.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu.
    Kukurydzę odsączyć z zalewy.
    Mięso wymieszać z kukurydzą , jajkami i musztardą.
    Dodać zieleninę i przyprawić do smaku.
    Formować kotleciki , lekko spłaszczyć , obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażyć z obu stron na złoty kolor .
    Upieczone kotlety włożyć na 10 min. do nagrzanego piekarnika.

Porady

Można podawać z frytkami lub ziemniakami z wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy