Mięsne kulki na patyku

0 (0 ocen)

Przepis pochodzi z kuchni bahamskiej, wszystkim tak smakowało, że tylko podsuwali puste talerze:)

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
    2 łyżki bułki tartej,
    jajko,
    1/2 cebuli,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka pieprzu,
    1/4 czerwonej papryki,
    marchewka,
    szczypta ostrej papryki,
    szczypta tymianku,
    łyżeczka soku z cytryny

    Sos:
    1/4 czerwonej papryki,
    1/2 cebuli,
    ząbek czosnku,
    szkl. pikantnego keczupu,
    2 łyżki octu jabłkowego,
    szczypta ostrej papryki,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    sól, pieprz,
    szczypta ziół prowansalskich oraz imbiru.

Mięsne kulki na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, sok z cytryny. Paprykę i cebulę drobniutko posiekać, a marchew oczyścić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć z mięsem, wyrobić. Formować małe kulki, nadziewać po 3 szt na patyczki szaszłykowe.
  • 2. Paprykę, cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Połączyć z resztą składników. Marynatą posmarować szaszłyki. Grillować ok. 20 min, smarując pozostałym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy