Mięsne kulki z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejny pomysł na danie z makaronem :) Tym razem z mięsnymi kulkami ,nadziewanymi ziemniakami. Wyszło przepysznie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
    250 g ziemniaków
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    50 ml zimnego bulionu drobiowego
    1 cebula
    oliwa z oliwek
    gałka muszkatołowa
    100 g margaryny
    2 łyżki mąki
    200 ml przecieru pomidorowego
    500 ml bulionu warzywnego
    ulubiony makaron
    olej do smażenia
    cukier do smaku
    sól ,pieprz

Mięsne kulki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne kulki z niespodzianką 1. Do mięsa mielonego wbijamy jajko ,dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy je z dodatkiem zimnego bulionu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku ,odcedzamy i ubijamy.
    Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na odrobinie oliwy. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem.
    W rondelku rozpuszczamy margarynę ,dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy ,smażymy jeszcze 5 min ,po czym zalewamy ciepłym bulionem warzywnym.
    Z ostudzonych ziemniaków formujemy kulki (2 cm). Każdą kulkę ziemniaczaną owijamy mięsem mielonym (dość cienko). Przygotowane pulpety smażymy na złoto z każdej strony ,następnie przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu 10-15 min. Do smaku doprawiamy cukrem ,solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy